کتاب طرز فکر یکی از مفیدترین کتابهایی است که امسال خواندهام. اگر چه آن را قبلا شروع و رها کرده بودم، روز قبل از عید نوروز با خودم گفتم که تعطیلات فرصت خوبی است که این کتاب را بخوانم. نویسنده کتاب دکتر کارل دوک، یک چهره تاییدشده در روانشناسی است و کتاب در عین کسلکنندهبودن در بخشهایی از آن، حاوی نکاتی است که میتواند نگاه ما را به زندگی و رشد توسعه دهد.
در اینجا کمی درباره حرف اصلی کتاب مینویسم و پاراگرافهایی از کتاب را با هم مرور میکنیم.
شفافسازی: از آنجا که من در تیم مارکتینگ نشر نوین هستم، ممکن است بخشهایی از این نوشته دارای سوگیریهای ناخواسته باشد. البته تمام سعی من این است که اینطور نبوده باشد.
کتاب طرز فکر یا همان mindset را در دسته کتابهای روانشناسی، و گاهی روانشناسی موفقیت دستهبندی میکنند.
نویسنده کتاب، کارل دوک Carol Dweck است که حالا به میانه دهه هشتم زندگی خود نزدیک میشود. او که سابقه تدریس در دانشگاههای کلمبیا و هاروارد را داشته و استاد روانشناسی دانشگاه استنفورد است، در تحقیقات خود به نتیجه میرسد که انسانها عموما با دو عینک متفاوت میتوانند زندگی کنند. دو نحوه کاملا متفاوت فکر کردن، که بر روی بخش قابل توجهی از فرآیند زندگی و نتیجه آن، تاثیر مستقیم میگذارد.
بیایید ساده کنیم؛ حرف اصلی کتاب طرز فکر این است:
تحقیقات نشان میدهد که ما انسانها دو نوع میتوانیم به دنیا نگاه کنیم. گروهی فکر میکنند ویژگیهای مهم شخصیت و باور و نگرش، ثابتاند. هوش مقدار مشخص و ثابتی است و تعیینکننده عمده موفقیتها و شکستهای هر فرد، همین ویژگیها است. دوک این طرز فکر را Fixed mindset یا طرز فکر ثابت میداند.
در مقابل، گروهی هستند که باور دارند ویژگیهای انسان، تواناییها و البته هوش، مقدار ثابتی نیستند. آنها میتوانند بیشتر شوند و ما را به سمت یک زندگی متفاوت هدایت کنند. دوک این عینک شماره دو را Growth mindset یا طرز فکر رشد نامگذاری میکند.
و البته پیام مهم کتاب، این است که میتوانیم با آموزش و تمرین، طرز فکر خود را تغییر دهیم.
این نکته که طرز فکر ما زندگی ما را میسازد، حرف چندان عجیبی نیست. بسیاری از کتابهای زردِ بازاری که به نام تفکر مثبت و قانون جذب عرضه میشوند و میگویند زندگی تو همانی است که میاندیشی، حدودا همین حرف را مطرح کردهاند. حرفهایی که میدانیم اگرچه ممکن است مثل قطار شهربازی مفرح باشند، ما را به جایی نمیرسانند.
اما ارزش اصلی کار کارل دوک، تحقیقات عملی این دانشمند است. در بخشی از فصل اول این کتاب به این نکته اشاره و تاکید شده است:
” … [در طرز فکر ثابت،] ریسک و تلاش دو موردی هستند که میتوانند بیکفایتی شما را آشکار کنند و نشان دهند که در حد آن کار نبودهاید … [البته این نکته جدید نیست،] مسئلهای که جدید است این است که تفکرات افراد در مورد تلاش و ریسک، از طرز فکر بنیادیتر آنها نشات میگیرد. البته منظور فقط این نیست که برخی افراد بهطور اتفاقی، ارزش به چالش کشیدن خود و اهمیت تلاش را درک کنند. بلکه تحقیقات ما نشان داده است که این امر بهطور مستقیم از طرز فکر رشد ناشی میشود…”
ممکن است فکر کنید که آیا حرف دوک این است که یک باور یا مدل نگاه کردن به دنیا، میتواند عشق به چالش، اعتقاد به تلاش، مقاومت در برابر موانع و موفقیت بیشتر را به دنبال داشته باشد؟
هرچند عجیب، اما پاسخ مثبت است.
کتاب با حدود ۳۲۰ صفحه، نسبتا مفصل است، گاهی مثالها بیش از حد طولانی میشوند یا تکرار، ملالتبار جلوه میکند. شاید هم بخشهایی از کتاب منطبق بر دغدغههای شما نباشند (طرز فکر در ورزش، روابط یا تربیت فرزندان) و اگرچه در بخشهایی از کتاب، ادامه دادن مطالعه برایم طاقتفرسا به نظر میرسید، همچنان نکات مفید کتاب را ارزشمند میدانم.
طرز فکر داستانهایی دارد که بعد از خواندنشان ممکن است اشک در چشمانتان جمع شود و با خودتان بگویید: این دقیقا خودم هستم. یا حسرت بخورید که چرا زودتر این را نمیدانستم؟ همان بخشهایی که ادامه خواندن این کتاب را هموار میکنند.
در روزهای بعد باز هم درباره این کتاب خواهم نوشت، با این امید که ترغیب شوید و آن را بخوانید.
توصیف من از کتاب طرز فکر، مفیدترین کتاب کسلکننده جهان است. انقدر مفید که میارزد با حوصله تلاش کنیم و به دنبال رگههای طلا و الهام، در میان انبوه کلمات کتاب باشیم.
در انتها، پاراگرافی که در نگاه من جذابترین قسمت فصل اول است را برایتان مینویسم:
چرا هنگامی که میتوانید بهتر شوید زمانتان را برای اثبات عالی بودن تلف میکنید؟
چرا بهجای غلبه بر نقاط ضعف خود، آنها را پنهان میکنید؟
چرا بهجای اینکه در جستوجوی دوست یا همسری باشید که فقط عزت نفس شما را تقویت میکند، به دنبال فردی نیستید تا شما را به چالش کشیده و موجب رشدتان شود؟…
داشتن شور و شوق برای رشد و پایبند ماندن به آن، حتی هنگامیکه اوضاع به خوبی پیش نمیرود، مشخصه طرز فکر رشد است…
پینوشتها:
۱- کتاب mindset در سالهای اخیر یکبار به روزرسانی شده، که نسخه فارسی طرز فکر هم ویراست مجدد و شامل این بهروزرسانی است (برای مطالعه رایگان ۷۰ صفحه از کتاب و خرید آن میتوانید اینجا کلیک کنید).
۲- سایت متمم دو مطلب درباره کارل دوک و کتاب طرز فکر دارد. در اینجا از هر مطلب یک بخش کوچک را میآورم که اگر دوست داشتید در خود سایت متمم محتوای کامل را بخوانید:
2 Comments
سلام محمدرضا عزیز
سال گذشته بود که از طریق متمم با این کتاب آشنا شدم. یادم نیست به چه دلیلی بود !! اما کتاب رو به صورت نسخه ی صوتی تهیه کردم و قصد داشتم اگر مفید بود(طبق روال خودم)با نسخه چاپی بهتر و عمیق تر یادبگیرم .
اینقدر با نظر شما موافقم که فصل آخر کتاب رو اصلا انگیزه نداشتم تا بصورت صوت گوش بدم و بیخیال شدم . شخصا باقی فصول رو تکرار مکررات فصل یک و در تایید اون حس کردم. من تصور میکردم در ادامه راهکار و تمرین برای تغییر طرز فکر ارائه میشود، که در نهایت ناکام بودم
چه تغییر عالی و برازنده ای استفاده کردی ؛ کسل کننده ترین کتاب
سلام حسین جان
کاملا بهت حق میدم که این حس رو داشته باشی. من هم چندین جا از کتاب واقعا با خودم میگفتم چرا داره این حرفها رو میگه؟ به نظر خوب بودن در کار علمی تضمین نمیکنه که شخص در روایت کار خودش هم خوب باشه.
ولی به شخصه کتاب رو خیلی مفید دیدم. یعنی تغییر زیادی در نحوه نگرش من به دنیا ایجاد کرد؛ انقدر که میارزید دقیق بخونم و الان هم که دارم برمیگردم که دقیقتر مرور کنم، هنوز همین باور رو دارم.
امیدوارم حوصله کنی و سختی خواندن این کتاب رو تحمل کنی.
ممنون که نظرت رو نوشتی.