همانطور که احتمالا در خبرها شنیدهاید، چهارشنبه هجدهم بهمن خبر منع ورزشکاران ایران و کره شمالی از دریافت هدیه اسپانسر المپیک زمستانی (سامسونگ) به سایتهای خبری و شبکههای اجتماعی راه یافت. هدیه، گوشی گلکسی نت 8 بود و در خبرها گفته میشد که این منع بهدلیل تحریمها بوده است.
این خبر که در ساعات اول سر و صدای چندانی به پا نکرده بود، کم کم و با هشتگ #تحریم_سامسونگ در شبکههای اجتماعی (و به ویژه توییتر) داغ شد. دامنه این خبر به فضای آنلاین محدود نماند و تا احضار سفیر کره جنوبی، موضعگیری چند وزیر و تهدید سامسونگ به تحریم واردات گوشیهای این شرکت پیش رفت.
ساعاتی بعد از داغ شدن خبر، شرکت ال جی اعلام کرد که برای حمایت از ورزشکاران ایرانی حاضر در المپیک زمستانی یک دستگاه گوشی و یک تلویزیون 55 اُلد به ورزشکاران خواهد داد. یکی از مدیران ال جی نیز در مصاحبهای گفته بود که در تلاش است تا گوشیها از طریق سفارت ایران در کره به دست ورزشکاران برسد (هر چند سفیر ایران از این موضوع اظهار بیاطلاعی میکرد).
اقدام بازاریابی جالبی که البته چندان به چشم نیامد. اما چرا؟
دوست خوبم سید مهدی حسینی در بخشی از تحلیل خواندنی و آموزنده خود بر این موضوع نوشته:
“این شرکت [ال جی] نتوانست از فرصت به وجود آمده، بهرهبرداری مقتضی نماید و فرصت سریعا از دست رفت. به نظر میرسد دو دلیل عمده در این بهرهبرداری کم، موثر باشد. ۱- زمان اقدام ۲- پوشش خبری کم”
در ادامه سید مهدی با ارائه مدلی از دیوید اسکات، زمان اقدام ال جی را مناسب ارزیابی کرده و از آنجا که من هم به دلیل علاقهام به این خبر آن را پیگیری میکردم، فکر میکنم عکس العمل ال جی نسبتا سریع بود (نوشته سید مهدی را اینجا میتوانید بخوانید: موجسواری خبری یا خبرربایی در جهت ترویج برند).
اگر چه این حرکت نسبتا سریع میتواند برای بسیاری از کسبوکارها آموزنده باشد، فکر میکنم استفاده از تکنیکهای بازاریابی ویروسی میتوانست در رساندن بیشتر این خبر به گوش افراد موثر باشد.
– شاید “اهدای یک گوشی و یک تلویزیون 55 اُلد” بیش از اندازه تبلیغاتی به نظر برسد و “اهدای یک گوشی” پیامی سادهتر و نقلپذیرتر ایجاد میکرد.
– اگر چه به نظر میرسد ال جی قصد داشته خبر را رسانهای کند، اما خبر در رسانههای آنلاین چندانی بازنشر نشد (مصاحبه مدیر بازاریابی ال جی در این باره را صرفا در ایلنا دیدم، که آنهم بعد از ساعاتی حذف شده!).
– در شبکههای اجتماعی حرکت برنامهریزی شده خاصی برای رساندن پیام به دست گیرندگاناولیه پیام (Seedها) ندیدم.
– در ابزارها و ترفندها هم ال جی تقریبا دست خالی بود. استفاده از یک هشتگ جالب و ایجاد یک کمپین بازاریابی محتوای ویژه المپیک زمستانی (با توجه به اینکه اطلاع عمومی نسبت به آن بسیار کم هست) از ایدههایی است که میتوانست به گسترش این خبر در میان مخاطبان و علاقهمندان ال جی کمک کند.
پینوشت1. عکس بالای این متن مربوط به تحلیل این هشتگ در سایت tweetreach است.
پینوشت2. در میان هیاهوی رسانهها و حواشی گوشی موبایل المپیک زمستانی، تصاویری مثل تصویر زیر احتمالا کمتر دیده میشوند. آن را از گاردین برداشتم و مربوط به تمرین سید ستار صید، اسکیباز کشورمان است (کپشن عکس متعلق به همان مقاله هست).
4 Comments
محمدرضای عزیز
از مطلبت استفاده کردم و آموختم . متشکرم
سلامت باشی سیدمهدی جان
[…] […]
[…] […]