پیشنوشت. همیشه به دوستانم میگفتم: ایدهآلگرایی مهمترین نکتهای است که باعث میشود وبلاگ ننویسیم. اما امروز وقتی به خودم نگاه کردم دیدم که انگار من هم به همین دام افتادهام. امیدوارم با پستهای کوتاهی که مینویسم کمی از این تله بیفرجام فاصله گرفته و نوشتن را از سر بگیرم.
***
اصل نوشته:
امروز سانچی بعد از یک هفته سوختن غرق شد.
راستش را بخواهید من هم امروز فهمیدم که نام این نفتکش، سانچی بوده است؛ امروز و بعد از غرق شدن آن. در شبکههای اجتماعی و کانالهای تلگرام هم به این موضوع توجه ویژهای شد؛ باز هم بعد از غرق شدن آن.
افرادی نیز درباره حسّ بودن در موتورخانه یک کشتی درحال سوختن، انفجار و غرقشدن بیشتر فکر کردند؛ امروز و بعد از غرق شدن سانچی.
سوای تحلیل رسانهها و افراد مختلف که گاها سوگیریهای شدید سیاسی در آن دیده میشود ( احتمالا طبیعی هم باشد، همانطور که بعد از زلزله سر پل ذهاب از غالب اخبار بهرهبرداری سیاسی شد) این حادثه نیز شبیه حادثه پلاسکو، زلزلههای اخیر و حوادث غیرمترقبه، برای طیف گستردهای از مردم رویدادی دردآور و ناراحتکننده بود.
احتمالا تا روشن شدن کامل جزئیات حادثه باید چند روزی صبر کرد، اما چیزی که میخواهم بگویم نکتهای است که در توییت سهند ایرانمهر دیدم و یاد نکتهای کوچک در تبلیغات افتادم که شاید خوب باشد در تعاملاتمان با مشتریان مدنظر قرار بدهیم.
ابتدا توییت سهند را میآورم:
اشاره سهند به تبلیغات رویدادی شرکتهاست که سعی میکنند از فضای ایجاد شده بعد از حوادث و رویدادها در جهت همسویی بیشتر با مخاطبان خود بهره برده و حس همدلی با داغدیدگان را بروز دهند.
***
با دیدن توییت سهند، به یاد برخی تبلیغات اسنپ در کانال تلگرام این شرکت افتادم.
اسنپ در غالب از تبلیغات مناسبتیاش، نام خود را به نحو نهچندان متعارفی در ابتدای پیام بولد میکند، به نحوی که نام قسمت عمدهای از توجه مخاطب به پیام را از آن خود میکند:
اسنپ تا جایی در این روند ثابت قدم است که از تبریکات و تسلیتهای سابق این شرکت میتوان اینطور نتیجه گرفت که احتمالا در آینده نیز این رویه مکانیکی ادامه خواهد داشت!
***
از مواردی که قبلا در تلگرام اسنپ دیده بودم و از پیام اعتراض آمیز سهند نسبت به تبلیغ کاله اینطور به نظرم رسید که شاید راه بهتر برای تبلیغات مناسبتی یا رویدادی، تبلیغات تا حد امکان غیر مستقیم باشد.
به عبارت دیگر، شاید کمرنگ بودن نام کاله در تصویر اول و اشاره نکردن به نام اسنپ در پیام کوتاه تسلیت در تصویر دوم، حس بهتری به مخاطب منتقل کرده و هر چند از دیده شدن برند ما در برابر دیدگان مخاطب (که احتمالا کارشناسان برندسازی بهشدت به آن علاقهمندند) کمی کم کند، اما در ذهن مصرفکنندگان از ما چهره یک برند دوستتر و دوستداشتنیتر را حک کند.