چند سال قبل، از آنجا که فکر میکردم در توییتر میتوانم به متخصصان حوزههای مختلف دسترسی داشته باشم، در توییتر اکانتی برای خودم ایجاد کردم. آن موقع بیشتر پیگیر بازاریابی و تبلیغات بودم و اکانتهای مختلفی را هم مرتبط با علاقهام پیدا کرده بودم.
بعدها، به دلیل اینکه آشنایان قدیمی زیادی در میان کاربران توییتر نداشتم و وجه مشترک زیادی هم بین خودم و کاربران آنجا احساس نمیکردم تا آشنایی جدیدی شکل بگیرد، به تدریج از فضای توییتر دور شدم.
اما همیشه پستها و کاراکترهای توییتر برایم جالب و جذاب بود.
طنزنوشتههایی که شاید یکی از دلایل جالب و خندهدار بودنشان، طول محدود کاراکترهایشان بود. پستهایی که برای دیده شدن فقط 140 کاراکتر فضا در اختیار داشتند.
نمیدانم تجربه توییتر را داشتهاید یا نه. اما اگر نداشتهاید، یکبار سعی کنید تا پیامی کامل را در طول تنها 2 پیامک بنویسید. خواهید دید که کار چندان آسانی نیست و از طرفی، شاید شنیده باشید که میگویند: محدودیت، محرک خلاقیت است.
البته شاید بگویید دلایل بیشتری را میتوان گفت و برای طنز موجود و خلاقیت در رساندن پیامهای توییتری، احتمالا محدودیت شدید طول پیام تنها یکی از عوامل باشد. اما هدف من در اینجا تحلیل جامع توییتر نیست بلکه توجه به یک خبر است (با چند روز تاخیر): توییتر 280 کاراکتری شد.
این خبر ممکن است در ابتدا چندان مهم به نظر نرسد، اما فکر میکنم کاهش جدی محدودیت توییتر میتواند تغییری بنیادین در اکوسیستم توییتر باشد.
بنظرم میرسد فضای توییتر فارسی (لااقل تا حالا)، فضایی متفاوت از فیسبوک و اینستاگرام بوده است.
فضایی شاید نه با مضمون غالب تفریح و سرگرمی، بلکه با ماهیت به شدت رادیکال و انتقادی. انتقاد به سراسر ساختارهای حاکمیتی، مذهبی، عرفی و بطور کل، انتقاد به هر چیزی که بتوان به آن انتقاد کرد.
شاید جو طنزمایه توییتر نیز از نگاهی با همین ماهیت انتقادی آن قابل توجیه باشد. چرا که به تجربه دیدهایم، طنز یکی از راههای انتقال پیام انتقادی در طول تاریخ بوده و متفکرانی نظیر بهلول، هنگامی که نمیتوانستند حرف خود را مستقیم و جدی مطرح کنند از استعاره و بستر طنز برای رساندن منظور خود استفاده میکردند. طنزی که با محدودیت شدید کاراکتری در توییتر سابق، خلاقیت کاربران را نیز بر میانگیخته است.
تغییرات محتمل بالا از لحاظ ساختار محتوا را بگذارید در کنار تغییر احتمالی سبک کاربران توییتر در آینده.
توییتر 280 کاراکتری، محدودیت خیلی کمتری از توییتر 140 کاراکتری دارد و همین محدودیت کمتر، تعداد بیشتری از کاربران را به سمت خود جلب خواهد کرد. به عبارتی، به نظر میرسد با گذشت زمان هویت توییتر از هویت سابق فاصله زیادی گرفته و شاید بتوان تنها تشابه توییتر 280 کاراکتری با توییتر 140 کاراکتری را رابط کاربری و ظاهر آن دانست.
شاید هم با جا افتادن فضای جدید و فراغ ارسال پیام و جذب کاربران جدید، ماهیت سیاسی و انتقادی توییتر اندکی رقیق شده و به سمت نوعی شبکهی اجتماعیِ تفریحی، تغییر موقعیت دهد.
3 Comments
سلام محمدرضا جان.
من هم به نظرم دیگه جامعه توییتر اون خلاقیت قبلیش رو از دست میده و دیگه اون چیزی که توییتر رو توییتر میکرد وجود نداره.
ولی داشتم چند روز پیش پادکست This Old Marketing رو که گوش میکردم رابرت رز و جو پولیتزی حرف جالبی زدن و گفتن کاش این فیچر رو پولی میکردن و برای بقیه ۱۴۰ کاراکتری میموند.
توییتر با این کارش عملن کوتاه اومده از چیزی که بود. انگار خواسته یه کاری بکنه که توی گزارش فصلی بگه که ما این کار رو کردیم و بیکار نبودیم :)) .
سلام امین جانم.
گزارش فصلی رو خوب اومدی :))
منم مشتاقم ببینم چی میشه تهاش. ولی به نظرم آبکی بشه توییتر.
راستی من گاهی با خودم کل کل میکنم سر مسائل شبیه این. مثلا اینکه اگه توییتر مال من بود و من میدونستم که با اضافه کردن این فیچر تعداد کاربرانم دوبل میشه اما به قیمت نابودی جَو فعلی و هویت من، آیا این کار رو میکردم؟ بیا ازین به بعد با هم روش فکر کنیم 😉
[…] شدن فیل.تر.شکنها، کاهش محدودیت برای تعداد کاراکتر با ۲۸۰ کاراکتری شدن توییتر و حضور رو به رشد مسئولین در این فضا، برخی از دلایلی […]