مثالی از رصد روندها در حوزه‌های مختلف، با کمک گوگل ترندز

لوگو گوگل ترندز در مثالی از رصد روندها در حوزه‌های مختلف، با کمک گوگل ترندز

پیش‌نوشت. همانطور که در نوشته‌ی قبلی گفتم، بتدریج به مرور برخی نکات گوگل ترندز خواهم پرداخت. البته اگر شما در استفاده از این ابزار حرفه‌ای باشید، شاید این نکات را قبلا شنیده یا از آنها استفاده کرده باشید.

اصل نوشته:

یکی از موارد جالبی که در گوگل ترندز وجود دارد (و من هم بتازگی متوجه آن شده‌ام)، امکان دیدن روند کلی حوزه‌های مختلف است.

از آنجا که فکر می‌کنم توضیح این مطلب با مثال به ملموس‌تر بودن بحث کمک می‌کند، بیایید در این نوشته فرض کنیم ما گروهی در زمینه‌ی تولید محتوا در موضوعات پولی ، مالی و اقتصادی هستیم.

به سایت گوگل ترندز می‌رویم (اینجا) و تنظیمات اولیه را انجام می‌دهیم (راستش را بخواهید خود من قبلا وقتی از گوگل ترندز استفاده می‌کردم، به این تنظیمات دست نمی‌زدم. اما بتازگی متوجه شده‌ام که نتایج می‌توانند کاملا متفاوت و گمراه‌کننده باشند) :

ابتدا کشور را روی ایران می‌گذاریم.

بعد، بازه زمانی مورد نظر را انتخاب می‌کنیم. فکر می‌کنم، خوب است این بازه را کوچکترین بازه زمانی مورد نیاز در نظر بگیریم. مثلا در اینجا، حدود چند ماه کافی است و 3 ماه را انتخاب می‌کنیم.

گزینه‌ی سوم، انتخاب حوزه کاری است که باید با توجه به حوزه‌ای که می‌خواهیم رصد کنیم، آن را انتخاب کنیم. در اینجا، ما با توجه با کار خود، finance (یا حوزه مالی) را انتخاب می‌کنیم.

چون روند کلی مدنظرمان هست، فعلا با گزینه‌ی چهارم – که مربوط به نوع دیتای جستجو شده هست – کاری نداریم و به آن دست نمی‌زنیم.

اگر شما هم مسیر بالا را بروید، خواهید دید که با هر تغییر صفحه یکبار رفرش شده و اطلاعات جدیدی به نمایش در می‌آید.

با انجام هر سه مرحله، این نمودار را خواهیم دید:

نمودار مربوط به روند ها در حوزه ی مالی - مثالی از رصد روندها در حوزه‌های مختلف به وسیله گوگل ترندز

‌(با کلیک روی تصاویر سایز واقعی آنها را خواهید دید). ‌

احتمالا یکی از اولین چیزهایی که با دیدن نمودار به ذهن می‌رسد، روند متناوب و تکرار شونده‌ی آن است.

با بررسی (و بردن موس روی فراز و فرودهای نمودار) می‌توانیم علت این موضوع را بفهمیم (اگر حوصله داشتید اول خودتان تا اینجا را در گوگل ترندز چک کنید و روی این موضوع فکر کنید و بعد، بقیه متن را بخوانید. اگر هم حوصله ندارید، خب، بقیه متن را بخوانید!)

با کمی دقت مشخص می‌شود که پیک‌های نمودار، مربوط به روزهای اول هفته، یعنی شنبه‌ها (البته به شرط تعطیل نبودن)، و قعر هر دوره نیز مربوط به پنجشنبه‌هاست.

تا اینجا احتمالا کمی دستمان آمده که در چه روزهایی، جستجوی عبارات و موضوعاتی حول finance و موضوعات مالی، بیشتر از بقیه روزهاست.

اما بیایید نگاهی هم به جدول‌های پایین نمودار بیاندازیم.

دو جدول در زیر نمودار وجود دارند که جدول سمت راست، مربوط به گزیده‌ای از «کلمات کلیدی» حوزه مالی، و جدول سمت چپ، «موضوعات» مالی بیشتر جستجو شده (در 90 روز گذشته) را نشان می‌دهد.

این دو جدول، دو نکته‌ی جالب و البته مهم دارند.

نکته‌ی اول – و به‌نظرم مهم‌تر – اینکه گزینه‌ای که در بالای جدول‌ها وجود دارد و بطور پیش‌فرض روی Top قرار داده شده، معیارِ محتوایِ جداول را تعیین می‌کند. با این پیش‌فرض، گوگل ترندز نتایج را با معیار بیشترین میزان جستجو به ما نشان می‌دهد. یعنی در جدولِ موضوعی، بیشترین موضوع جستجو شده و در جدول کلمات کلیدی، بیشترین کلمه‌ی کلیدی جستجو شده.

اما اگر روی این گزینه کلیک کرده و آن را به Rising تغییر دهیم، نتایج به کلی تغییر می‌کنند و بر اساس «میزان رشد جستجو» و بر حسب درصد رشد، فهرست می‌شوند.

جدول های نمودار مثال حوزه مالی برای رصد روندها در حوزه‌های مختلف با کمک گوگل ترندز

ضمنا، اگر کمی دقت کنیم، معمولا نتایج بیشتری هم در صفحات بعدی وجود دارند که با فلش‌های کوچکی که در زیر جدول‌ها می‌بینیم، می‌توان به آن نتایج هم رسید.

حالا بیایید به مثال‌مان برگردیم و سعی کنیم وضعیت حوزه finance را در وب فارسی – برای 90 روز گذشته – کمی تحلیل کنیم.

مثلا اینکه:

  1. وقتی روی میزان حجم جستجو تمزکز می‌کنیم، جدا از موضوعاتِ کلیدیِ این حوزه (مثل بورس و مالی و بانک‌های کشور)، موضوعات مرتبط با ارز خارجی (Dollar , excange rate , currency) و وام دانشجویی (Student loan) خودنمایی می‌کنند که با توجه به بودن در ماه مهر و اتفاقات اخیر سیاسی دنیا و نوسانات ارز، منطقی به نظر می‌سند.
  2. همانطور که قابل حدس است، کلمات کلیدی حوزه‌های گفته‌شده در بالا هم در بین کلمات کلیدی پر تکرار 90 روز اخیر قرار دارند (که از ذکر جزئیات آن صرف نظر می‌کنم).
  3. همچنین با توجه به رشد کلمات کلیدی طولانی (یا اصطلاحا لانگ ترم long term) با موضوع سهام عدالت است، به نظر می‌رسد مقالات و محتواهایی که با این عناوین و موضوعات تولید شوند، احتمالا تعداد مخاطب زیادی جذب خواهند کرد. (مثلا عباراتی مثل “سود سهام عدالت کی واریز میشود” در بین جستجوهای رو به رشد در 90 روز اخیر بوده اند که البته تحلیل و سئوی مفصل آن، فرصتی جدا می‌طلبد.)

به عنوان نتیجه گیری نهایی، به نظر می‌رسد مدیریت تولید محتوای ما باید طوری باشد که بیشترین حجم محتوای تولیدی، با یک شیفت چند ساعته – یا شاید چند ده ساعته – ، قبل از پیک مصرف (در شنبه‌ها) بوده و حول موضوعات و دغدغه‌های روز (مانند مواردی که در بالا گفته شد) باشد.

‌ ‌

پی‌نوشت. فکر می‌کنم شما هم با کمی کار با گوگل ترندز، به این نتیجه برسید که (مثل بسیاری از ابزارهای دنیای وب) کار با زبان فارسی در این ابزار، کاملا بدون باگ نیست. اما به هر حال، به عنوان یک نظر شخصی، فکر می‌کنم همچنان می‌توانیم از آن برای بهبود تولید محتوای دیجیتال خود استفاده کنیم.

اگر عمر و فرصتی باشد، بزودی باز هم درباره نکات کوچک – اما کاربردی – کار با گوگل ترندز خواهم نوشت.

3 Comments

  1. وحید محمدزاده گفت:

    سلام،محمدرضا مرسی از توضیح خوبت.
    دوتا سول داشتم اینکه،ستون سمت چپ که صفر تا صد رو نشون میده بیانگره چی هست.و اینکه آیا میشه با این ابزار فهمید در یک بازه زمانی خاص،یک عبارتی چند بار جستجو شده.
    تو نوشته های بعدی اگه شد یه توضیح کوچولو در مورد اینا هم بده.

    • محمدرضا گفت:

      سلام وحید. خوشحالم که مورد توجهت بوده.
      باشه چشم، جواب کوتاه نمی‌دم تا در اولین فرصت، کمی مفصل‌تر چیزهایی که تو ذهنم هست رو برات بنویسم.

  2. […] حوزه‌های مختلف با استفاده از گوگل ترندز” نوشتم (+)، وحید عزیز کامنتی گذاشته بود درباره تعداد جستجوهای […]

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *